петък, 15 февруари 2013 г.

Българският Остап Бендер

Списание „Шпигел“: Българин излъга шахматния свят

За броени дни Борислав Иванов извървя пътя от гений до шарлатанин 


Един въпрос занимава световната шахматна общественост вече близо месец - гений или измамник е 25-годишният български състезател Борислав Иванов, предизвикал фурор на турнира в Задар, Хърватия, в края на 2012-а? Авторитетното германско списание „Шпигел“ потърси своя отговор, който изглежда повече от категоричен...Към края на седмата партия повечето от зрителите вече не могат да повярват на очите си. Любителят шахматист Борислав Иванов се оказва един от лидерите на силния турнир в Задар. В шестте си срещи с гросмайстори до момента българинът е записал баланс от три победи, две ремита и една загуба. Актив, от който всеки професионален състезател може да бъде доволен.
Проблемът е, че Иванов не е такъв. В шаха качествата на един играч се измерват с коефициента ЕЛО. След като за две години не показва никакъв напредък, през декември 2012-а мистериозният българин изведнъж прибавя 115 ЕЛО точки към актива си. Уникален фурор, който е непостижим дори за норвежеца Магнус Карлсен, настоящ лидер в световната шахматна ранглиста. След въпросния турнир в Задар коефициентът на Иванов вече е 2697 т. Тоест той играе като гросмайстор, и то почти на световно ниво (от 2700 т. нагоре). Оказва се, че даже го прави нереално добре. При сравнителен анализ, в който под лупа се гледа всеки един ход на Иванов, излиза, че играта му се припокрива на 97% с компютърната програма „Худини“, най-силния шахматен софтуер в света в момента. А подобно съвпадение на практика е невъзможно. Така изводът е ясен - българинът мами.
Имплантиран чип в зъба?
На същото мнение са и зрителите в Задар, някои от които подават официален сигнал до съдиите на турнира. Те от своя страна нареждат Иванов да бъде щателно претърсен, налага се дори да го разсъблекат. Обискирането обаче не дава резултати и в този момент на преден план излизат теориите на конспирациите. Според един от гросмайсторите, участващи в надпреварата, българинът „има чип, имплантиран в кожата или в някой зъб“, чрез който получава информация за следващите си ходове на дъската. В шах средите разполагат с друго, доста по-достоверно обяснение - „сензационните“ победи най-вероятно се дължат на камера и миниатюрна слушалка в ухото на Иванов. „Най-лесната схема е тази с двама съучастници - категоричен е Андре Шулц, редактор в специализирания сайт Chessbase.de. - Един от манипулаторите седи в публиката и заснема играта, а друг приема и обработва информацията в хотелска стая с помощта на някоя програма. После по обратния път човекът от трибуните предава какъв да бъде следващият ход с предварително уговорени знаци.“
Бунтът на машините
За разлика от хората компютрите нямат интуиция, тоест не се осланят на чувствата си, които могат да ги подведат във всеки един момент. Точно обратното - електрониката може да предвижда играта с десетки ходове напред, без да допуска грешки. Дори най-обикновен домашен компютър днес е в състояние да пресметне само за секунда развитието на играта, и то в милионни комбинации. Основната стратегия на машините е, че те разполагат с едва ли не безкрайна памет за вече изиграни ходове и за отрицателно време избират най-подходящия от тях, като го прилагат към конкретния случай. Докато хората си блъскат главите всеки път отново и отново. Ето защо, ако днес един срещу друг застанат гросмайстор от световна класа и компютърна програма (например споменатата вече „Худини“), абсолютният максимум на човешките възможности е ремито.
SMS измама
След претърсването на Иванов съдиите в Задар нареждат телевизионното излъчване на турнира в интернет да бъде преустановено. Случайно или не, точно в този момент българинът губи партията. В последната си среща обаче набеденият за измамник състезател побеждава гросмайстора Иван Сарич и така си поделя третото място в крайното класиране. „Дори и без надпреварата да се предава онлайн, човек може да продължи да лъже. Само че вместо машинациите да се случват чрез интернет, стават с SMS-и“, категоричен е шах специалистът Шулц. Както и да изглежда цялата истина, е повече от ясно, че в представянето на Иванов има нещо гнило. И никак не е случайно, че големи букмейкърски компании като „Бет&уин“ и „Пади Пауър“ предлагат в тиражите си само срещите за световната титла по шах. Причината? Всички останали мероприятия в този мисловен спорт им се струват прекалено лесно манипулируеми.
(в. Преса, печатно издание, брой от 374 от 24 януари 2013)

Случаят в Задар бе широко коментиран от различни чужди медии и електронни издания


Българският шахматист и треньор по шах Валери Лилов доказа с анализи и сравнения с компютърните програми на партиите, изиграни от въпросното лице,  че съмненията за измама  съвсем не са безпочвени.
Обвиненията  срещу български "шахматист" за ползване на непозволени средства на шахматни турнири са много сериозен удар срещу имиджа на българския шахмат като цяло и злепоставя всички останали български шахматисти по света. Затова е необяснимо защо Българската федерация по шахмат вече месец и половина след скандалния шахматен турнир в Задар и последващите разгорещени коментари по медиите не е изразила становище и не е предприела никакви мерки за предотвратяване на подобни прояви, които са на път да съсипят напълно     българския шахмат, който от години наред се намира в трагично положение.
А може би не трябва да сме изненадани от мълчанието на федерация, начело на която стои човек, който мечтае да построи паметник на Остап Бендер в центъра на София и е известен специалист по тоалетните войни.

P.S. Вземам си думите назад. Ръководството на българската федерация по шахмат не е мълчало и не е останало безпристрастно по случая. В студиото на една българска телевизия изпълнителният директор на БФШ Николай Велчев коментира скандала, като изразява официалната позиция на шахматната федерация и личните си симпатии към Иванов, който той сравнява по красота с Леонардо Ди Каприо и по гениалност с Боби Фишер. По думите на Велчев, Борислав е обещаващ състезател и е печелил много турнири, включително студентския на България. Не може да се възприема негов успех като изненада, посочва той.
Категоричната защита на човек, който нарича другите шахматисти "абсолютни тъпанари" и е заподозрян в измама на официални международни турнири повдига и някои други въпроси:
  •  Чия ли помощ ползва въпросният "шахматен гений" и защо така ревностно е защитаван от БФШ?
  • Кой подсигурява трибуна и медийни изяви на момченцето от Благоевград, което живее между шаха и чалгата?
и накрая един въпрос към истинските български шахматисти, постигнали своите успехи, високи шахматни коефициенти, звания и добри резултати с дългогодишен труд и много учене, работа и лишения
  • Има ли предел вашата търпимост?

Живот между шаха и чалгата

"Добро утро, България!" - TV7

1 коментар:

  1. Да му предложат да играе зад огледална стена и специална техника и тогава ще е ясно какъв е...

    ОтговорИзтриване