понеделник, 25 март 2013 г.

Мемориал в памет на Александър Алехин ще се проведе през април в Париж и Санкт Петербург


Александър Александрович Алехин (1892-1946)
Нов супер шахматен турнир ще се проведе от 21 април до 1 май в Париж и Санкт Петербург в памет на четвъртия световен шампион по шахмат Александър Алехин. Турнирът ще бъде спонсориран от същите спонсори, които подкрепиха и осъществиха мача за Световната шахматна титла "Ананд - Гелфанд" през 2012 г. Международният турнир  ще бъде организиран от Руската шахматна федерация по инициатива и с подкрепата на бизнесмените Генадий Тимошенко и Андрей Филатов и ще се проведе в Лувъра в Париж и в Държавния руски музей в Санкт Петербург, градове, свързани с името на великия шахматен майстор. Участниците в мемориала са Вишванатан Ананд (Индия), Владимир Крамник (Русия), Левон Аронян (Армения), Петер Свидлер (Русия), Борис Гелфанд (Израел), Максим Вашие-Лаграв (Франция), Лоран Фресине (Франция), Майкъл Адамс (Англия), Никита Витюгов (Русия) и Динг Лирен (Китай).
Лувъра в Париж (отгоре) и
Михайловски дворец на
Държавния руски музей в Санкт Петербург (долу)
Турнирът ще се проведе на два етапа: в Париж, където Алехин е живял и работил в зенита на славата си, и в Санкт Петербург, където през 1914 започва блестящата му кариера. Местата за  провеждане на мемориала ще бъдат водещите национални музеи на Франция и Русия. Първият етап - пет дни на игра - ще се проведе в най-големия музей във Франция, Лувъра. Вторият етап ще започне на 28 април в Михайловския дворец на Държавния руски музей и ще включва четири дни игра. Победителят ще бъде обявен на официалната церемония по закриването на 1 май 2013 г.. 
Така "Мемориал Алехин" ще продължи традицията за провеждане на големи международни шахматни събития в музейните зали. През май 2012 г. мач за световната титла между Ананд и Гелфанд се проведе в сградата на Третяковската галерия. Това събитие бе подкрепено и финансирано от бизнесмените Андрей Филатов и Генадий Тимошенко, които вярват, че шахът може да бъде ефективен инструмент за насърчаване и популяризиране на руската култура и руската музейна традиция.

Входът на турнира в Париж и Санкт Петербург ще бъде безплатен за публиката. Като част от турнира ще бъде онлайн и видео излъчване с коментар на три езика - руски, френски и английски език.

Първият руски световен шампион Александър Алехин е един от най-интересните шахматисти за всички времена. Шахматните му партии остават ценно наследство за новите поколения почитатели на древната игра и биографията му продължава да вълнува историци и любители. Предстоящият турнир е знак на почит към един невероятен шахматен талант и велик гражданин на двете страни, с които е свързан животът му, Русия и Франция.


Александър Александрович Алехин е четвъртият световен шампион по шахмат (1927-1935 г. и 1937-1946 г.). Роден на 31 октомври 1892 в Москва, Русия, в аристократично семейство.


Алехин научава правилата, когато е 7-годишен. Започва да играе сериозно след 12-тата си година. На 16 прави международния си дебют на турнир в Дюселдорф, където дели 4-5-то място. Между 1908 г. и 1914 г. участва в множество турнири. През 1909 г. печели званието "майстор". През 1914 г. заема 3-то място на международен турнир в Санкт Петербург след Ласкер и Капабланка и става един от първите гросмайстори, звание, дадено на петима шахматисти от цар Николай II.

Дебютът си като гросмайстор Алехин прави същата година в Манхайм, Германия, като печели турнира (+9, -1, =1), който е прекратен заради започването на Първата световна война. От 1916 г. Алехин служи доброволно на страната на Русия във войната. След войната живее за кратко в Одеса. През 1918 г. е осъден на смърт чрез разстрел заради аристократичния си произход. Присъдата е отменена 2 часа по-късно. Алехин се връща в Москва и работи като преводач за конгреса на Коминтерна.

През 20-те години на XX-ти век Алехин се опитва да спечели званието "Световен шампион по шах". През 1920 г. става първият шампион по шах на СССР. През 1921 г. се жени за Ана-Лиза Рюг, представителка на швейцарската социал-демократическа партия в Русия и се премества да живее във Франция. През 1922 г. остава втори на престижния турнир в Лондон, след световния шампион Капабланка. Там подписва договор за мач за световната титла, който се състои през 1927 г. и бива спечелен от Алехин. През 1925 г. се представя блестящо в Париж като печели 22 партии, губи 2 и завършва реми в 3 от общо 27. Поставя и световен рекорд за най-голям сеанс по шах-блинд - 28 партии (+22; -3; =3). Същата година получава френско гражданство и започва докторантура по право в Сорбоната. През 1927 г. печели световната титла в мач срещу Хосе Раул Капабланка и я запазва до смъртта си с едногодишно прекъсване през 1935 г.

По време на Втората световна война е преводач на страната на Франция. По време на войната участва в турнири в Мюнхен, Залцбург, Краков, Варшава и Прага. Това е условие, поставено му от нацистите, за да се събере отново с втората си жена, американка от еврейски произход, която била заловена във Франция. В края на 1943 г. Гестапо му дава право да замине за Испания, но не и на жена му.

Последните месеци от живота си Алехин прекарва в бедност и самотност в Португалия. Алехин умира в хотелската си стая в Ещорил, близо до Лисабон, от сърдечен пристъп на 24 март 1946 г. Погребан е в парижкото гробище Монпарнас. На паметникът му е написано "Руски и френски шахматен гений".
Гробът на Алехин в Париж

В кариерата си Алехин участва в 87 турнира, като печели 62 от тях. Участва и в 23 мача, 5 от тях за световната титла. Общо играе 1264 официални партии (+735, -127, = 402), много от които са отличени за красива игра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар