сряда, 10 април 2013 г.

Магнус Карлсен изглежда безспорен фаворит в мача за световната титла по шахмат

Шампионът Ананд: Карлсен е най-непредвидимият съперник

 

Магнус Карлсен изглежда безспорен фаворит в мача за световната титла по шахмат. Това обяви шампионът Вишванатан Ананд три дни след като стана ясно, че 22-годишният норвежец е новият претендент за короната му. 43-годишният индиец ще трябва да защитава спечелената през 2007 г. титла за трети път след 2008, 2010 и 2012 г., когато удържа атаките съответно на Владимир Крамник (Рус), Веселин Топалов и Борис Гелфанд (Изр). Мачът срещу Карлсен ще се проведе от 6 до 26 ноември 2013 г., най-вероятно в родния град на Ананд - Ченай.
"Не мога да отрека, че имам изключително сериозно предизвикателство пред себе си. Лидерската позиция в световната ранглиста и особено коефициентът на Магнус говорят достатъчно красноречиво - коментира Ананд пред индийския в. "Индиън Експрес", визирайки феноменалния коефициент ЕЛО 2872 на Карлсен. - Само че трябва да отбележа, че не се чувствам задължен да следвам прогнозите. Затова и ще играем мач. За да има шанс всеки от нас да напише собствен сценарий."
Индиецът посочи, че най-големите предимства на съперника му са неговата възраст и стил на игра, които го правят напълно непредвидим.
"Първо, той не е от моето поколение играчи. Имаме огромна разлика както във възрастта, така и във възгледите за играта. Това прави Магнус почти невъзможен за детайлен анализ. Когато играх срещу Крамник, Топалов и Гелфанд, ги виждах по определен начин, защото те са мои връстници. Сега не е така, Карлсен е от съвсем друга генерация, а освен това е един от най-талантливите шахматисти на всички времена. Със сигурност ще бъде безумно трудно да играя срещу него."

Няма коментари:

Публикуване на коментар