четвъртък, 16 май 2013 г.

Използването на компютърни измами са сериозна заплаха за бъдещето на шахмата

Вероятно вече е назрял моментът цялата шахматна общественост и най-вече професионалните шахматисти да си дадат сметка колко голяма опасност за бъдещето на шахмата създават компютърните измами, които се случват напоследък по турнирите. Визирам станалите скандални случаи с българския "шахматист" Борислав Иванов. Никой обаче не знае колко още такива измамници гастролират или се готвят да го направят по шахматните състезания. 

На всички, които още се съмняват, че Борислав Иванов използва компютърна помощ на шахматните турнири и се чудят как го прави, препоръчвам да прочетат статията на Берд Киви, публикувана в руски сайт ( "Шах мат и компютъра" ).
В нея авторът прави кратка ретроспекция на  различни случаи на компютърни измами

Първият случай, когато компютърът е тайно използван за да помогне на шахматист (сеанс на гм Пфлегер), е документиран още в далечната 1980 г. в Хамбург (без интернет и без мобилни телефони, които тогава още не са съществували). 

Пътувайки във времето на шахматните измами Берд Киви достига до наши дни и разглежда невероятното представяне на един меко казано посредствен шахматист (българския герой Б.И.) на турнира в Задар през 2012 г. 

Абсолютният аутсайдер на първенството постига една след друга категорични победи над многократно по-силни и опитни от него гросмайстори. На всички истински шахматисти е пределно ясно на какво би могло да се дължат невероятните му успехи. Но да се открият реални доказателства за измамите е много трудно, имайки предвид изключителния напредък на електронната техника. Така Иванов си прибира наградата от турнира и прибавя 115 точки към шахматния си рейтинг.

Следват нови гастроли на Борислав Иванов по шахматни турнири. Има много подозрения и никакви преки доказателства. Обвивенията за използване на електронни устройства се базират само на анализи и сравнения на неговите партии с шахматните компютърни програми.

Случаят с българския шахматист Борислав Иванов е показателен:

 Опасността от компютърните измами в съвременния шахмат е повече от очевидна и е сериозна заплаха за бъдещето на шахмата.

Но основния проблем е, че ефективни методи за противодействие на тази напаст все още никой не е предложил и не знае. За съжаление сериозни и строги мерки за предотвратяване на компютърните измами (като проверка и претърсване на участниците, контрол за радиовръзки, изолация на играчите от зрителите и т.н.) може да имат негативен ефект върху имиджа на древната игра и сериозно да намалят нейните почитатели.

Опастността шахматът да загине като спорт е съвсем реална, ако не се предприемат адекватни действия от отговорните лица на международно (ФИДЕ, ЕШС) и местно ниво (БФШ) за предотвратяване на компютърните измами. Шахматът от една благородна и честна игра е на път да се превърне в арена за развихряне на мошенници и непочтени печалбари.

За честните рицари на черно-белите полета не остава друга възможност, освен да потеглят към непревзети от компютрите територии, където да приложат своя интелектуален потенциал и умствен капацитет. 

2 коментара:

 1. точно защото са напреднали технологиите няма начин при сериозна организация и поставена цел да не се хване тази измама ако я има изобщо...смешно звучи момче , което видимо не живее охолно, а е набутано в някаква панелка да купи някаква свръхмодерна технология , която видите ли няма в света кой да разбере и разобличи....статиите са ви смешни и тесногръди...докато не се докаже измамата никой няма право да говори празни приказки...бъдещето ще покаже....като отиде на по-голям турнир момчето, в Русия примерно, нека там да го проверяват с модерни техники и да видим какъв ще е резултата...днес сутринта по ефира на тв7 той се съгласи да играе в бункер с Кирил Георгиев, чакаме отговора на великия шампион, който има навика да бута фигурите и да се сърди като малко дете :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ако не си служи с измама, отлично! Но каква е вероятността за обратното? Защо да не служи като опитно зайче за тестване на специализирана разработка (безплатно, или срещу хонорар) на неизвестна компания?
   Вярно е, че не може да се хвърлят обвинения, но е вярно и това, че в света съществуват разработки създавани за други а не спортно-шахматни цели които това и целят - да не могат да бъдат засечени!!

   Изтриване